divendres, 22 de juliol del 2011

Gràcies

Avui es constitueix el nou govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental per al període 2011-2015. Una institució que treballa sense sorolls ni estridències, generant consensos polítics i d’objectius però, com gairebé tots els consells comarcals, sovint desconegut i transparent per a la ciutadania; fins i tot, a conseqüència del desconeixement, de tant en tant menystingut.


Com s’acostuma a dir, si els consells comarcals no existissin, algú els hauria d’inventar. Més enllà de l’etern debat sobre la duplicitat, el solapament i el sobredimensionament de les administracions, aquells que els coneixem en profunditat esdevenim ferms defensors de la seva utilitat, i no pas per maniqueisme ni per defensar regnes de Taifes. No cal ser gaire setciències per entendre que compartint serveis i projectes entre municipis es generen economies d’escala i que cooperant es guanya en eficàcia i eficiència i es redueix despesa, estalviant diners i recursos a les arques municipals, i per extensió als ciutadans. Amb tot, aquest no és l’únic argument, i possiblement tampoc el principal.

En un món cada vegada més competitiu, és fonamental generar masses crítiques suficients per multiplicar les nostres potencialitats territorials. El treball en xarxa enforteix tots i cadascun dels nusos. Tanmateix, és evident que per actuar amb més probabilitat d’encert cal disposar d’un cervell que observi, estudiï, analitzi i potenciï el coneixement de la nostra realitat per projectar-la cap al futur amb més i millor criteri i amb prou elements de decisió.

Un altre motiu és, sens dubte, la necessitat que alguna institució vetlli per a què els ciutadans i ciutadanes d’un territori rebin serveis en igualtat de condicions, més enllà que el seu municipi tingui 200 o 60.000 habitants, especialment en àmbits tan sensibles com, per exemple, l’educació, l’atenció a la infància, els serveis socials o les polítiques de promoció econòmica i d’ocupació, entre d’altres.

Podria parlar de molts projectes que al llarg d’aquests quatre anys hem impulsat, consolidat o simplement hem intentat que no es veiessin afectats per la crisi. No sempre hem viscut triomfs, però serveis i actuacions com Fira Guiat, els agromercats, l’Observatori, la Xarxa Lismivo, els plans d’innovació en els sectors de l’habitatge i de l’alimentació; obres com el pont entre Martorelles i Sant Fost o el camí entre la Garriga i les Franqueses, el Pla de Foment de Turisme a l’entorn del món del motor i la creació del Punt de Trobada de Montmeló, el foment de la cultura comarcal, les compres agregades de telecomunicacions i d’energia elèctrica, la gestió compartida dels Serveis d’Atenció Domiciliària, del transport escolar o de les beques de menjador i moltes altres actuacions que sóc conscient que em deixo, demostren que el Consell Comarcal del Vallès Oriental juga un paper clau de vertebració territorial amb l’objectiu final de vetllar per una societat de progrés, més justa i més igual.

He tingut la immensa sort i el gran honor d’estar al capdavant d’aquesta institució al llarg de quatre anys intensos i difícils. Ara arriba un nou president, en Josep Orive, que de ben segur treballarà amb la mateixa intensitat, il·lusió i esperit de servei que ho he fet jo. Segur també que assolirà fites i èxits tant o més importants que els d’aquest període i de períodes anteriors. Ell, personalment, i tota la comarca em tindreu a la vostra disposició per a tot allò que pugui aportar.

No vull acabar aquestes línies sense esmentar tots aquells que, directament o indirectament, heu treballat al meu costat i heu fet més senzilla i productiva la meva tasca: empleats i empleades del Consell Comarcal, consellers i conselleres, alcaldes i alcaldesses, ajuntaments, consorcis i mancomunitats, teixit empresarial, sindicats, entitats i col·lectius, mitjans de comunicació… Gràcies a tots.

Aquest article ha estat publicat avui a la Revista del Vallès, al 9nou i a Línia Vallès.